Київ, вул. Красилівська, 5

Працюємо з об'ємом від 500 м²


+38 (067) 123 66 44

Київ, вул. Красилівська, 5

Працюємо з об'ємом від 500 м²


+38 (067) 123 66 44

Укладання бруківки в ручний спосіб: особливості та переваги

Укладання бруківки в ручний спосіб: особливості та переваги

Укладання бруківки — це важливий етап створення естетичного та функціонального середовища. Тому під час планування благоустрою важливо враховувати обидва аспекти, а також ряд технологічних процесів, завдяки яким ми можемо сформувати надійне покриття за оптимальний бюджет.

Компанія «СИНТЕЗ ГРУП» дотримується європейських стандартів та знає, що важливо для якісного результату. Розглянемо основні етапи укладання дорожньо-тротуарної плитки в ручний спосіб.

Обстеження території та аналіз проєктної документації

Найперше варто обстежити територію, з'ясувати типи ґрунтів та плановане навантаження на покриття (наприклад, автомобільний рух чи пішохідний).

Важливо завчасно обрати типи та кольори ФЕМ, які відповідатимуть архітектурним вимогам середовища та гармонічно поєднуватимуться з ландшафтним дизайном. Варто також врахувати декоративні елементи, наприклад, візерунки чи комбінації кольорів.

Ретельне обстеження обʼєкта дозволяє заздалегідь виявити слабкі місця, визначити шляхи та методи їх ліквідації, подбати про систему водовідведення з поверхні (дренажні системи, дощоприймачі та інше), професійно спланувати хід виконання основних робіт.

Розробка конструктиву

Залежно від вихідних даних, які отримали під час обстеження території та аналізу проєктної документації, формується конструктив дорожнього полотна.

Основні показники, які варто враховувати під час розробки КДО

  1. тип і призначення покриття 
  2. плановані навантаження
  3. інтенсивність руху
  4. вид транспортного потоку
  5. бажаний термін експлуатації
  6. геологічний звіт

Найбільш поширена у «СИНТЕЗ ГРУП» технологія — укладання ФЕМ на дренажну подушку з сипучих матеріалів із використанням геосинтетиків, які армують основу і не допускають її просідання. Багаторічна практика показує, що ця технологія є надійною та дозволяє проводити контроль якості ущільнення кожного з шарів основи.

Мощення ФЕМ

Завершальний етап —  укладання фігурних елементів мощення (тротуарної плитки) на підготовлену підоснову. Остання зазвичай формується з дрібної фракції відсіву (0,5 мм).

Варто дотримуватися заданих параметрів та попередньої розмітки території, це допоможе реалізувати дизайнерські задуми. Після укладання ФЕМ, шви між плиткою заповнюються піском. Це забезпечить міцність і стійкість покриття.

У яких випадках застосовується ручне укладання бруківки

Якщо площа обʼєкта менша, ніж 2000 квадратних метрів або обʼєкт є дизайнерським проєктом (наприклад, присутні вузькі звивисті доріжки, сходи, ухили), — застосовується традиційне мощення ручним способом.

Що важливо враховувати під час ручного укладання бруківки?

  1. Правильна розмітка ділянки.
  2. Відповідний КДО.
  3. Трамбування та вирівнювання плитки.
  4. Замивання швів між плиткою.